Sprostitev, kulinarika in lepota narave
AKTUALNI VIDEO:
JEDILNIKI / MALICE

Spoštovani gostje!

Vabimo Vas, da si na povezavi JEDILNIKI, ogledate seznam jedilnikov MALIC za tekoči mesec v Gostišču Grad Vrbovec.

HITRI KONTAKT:

E-mail: felicijan.mitja@siol.net ;
Tel.: +386 (3) 5832-800 ,
Savinjska cesta 4, 3331 Nazarje,

SLOVENIJA, EUROPE


AKTUALNO:

PRENOVILI SMO SPLETNO STRAN GOSTIŠČA GRAD VRBOVEC!

S prenovo spletne strani, smo želeli poenostaviti dostop do vseh informacij, ki bi jih cenjeni obiskovalci iskali oz. želeli.

Upamo, da se boste sprehodili po spletnih straneh, saj verjamemo, da boste našli nekaj, zaradi česa nas boste obiskali!

Z veseljem vas pričakujemo!
KDO SMO?

Gostišče GRAD VRBOVEC deluje pod okriljem “GOSTINSTVA FREŠER”, ki je znano po svoji gostoljubnosti, prijaznosti in dobri postrežbi.
KAKO DO NAS?

Do kraja Nazarje lahko pridete po dveh glavnih poteh. Prva in prijazna pot je iz notranjosti Slovenije proti Celju in nato proti Zg. Sav. dolini, druga pot pa pelje iz kraja Kamnik preko prelaza Černivec (902m).

Grad Vrbovec stoji na sotočju rek Drete in Savinje v Nazarjah. Kdaj natančno je nastal ne moremo z gotovostjo trditi. Vsekakor Vrbovca v darilni listini iz leta 1140 ni. S to listino je svobodni gospod Diepold de Chagare podaril vso svoj posest na območju današnje Zgornje Savinjske doline oglejskemu patriarhu Palegrinu I., ki naj bi poskrbel za ustanovitev benediktinskega samostana v Gornjem Gradu. Zgodovinarji sicer dopuščajo možnost , da je na mestu nekdanjega (starega) gradu že prej stala kakšna zgradba, vendar doslej še niso opravili arheoloških raziskav, ki bi potrdile ali ovrgle te domneve.
Prvotni grad je bil pozidan na strmi skali sredi današnjega grajskega kompleksa. Ta skala se v legendi imenuje “Hudičeva skala”.

Prvič zasledimo pisno navedbo gradu Vrbovec v listinah iz leta 1248. Grad se omenja v različnih napisanih izvedbah imena – kot castrum Altemburch, gesloss Altenburg, ali haws Altemburch. Sicer pa je znanih še več oblik zapisa imena gradu. Zakaj so grad imenovali “star”, ni čisto jasno. V slovenskem jeziku se je uveljavilo ime Vrbovec, etimologi trdijo, da zato, ker je grad stal sredi vrbove gmajne.

Grad Vrbovec se omenja skozi zgodovino, omenjajo pa se tudi njegovi lastniki in najemniki. Med njimi je bil tudi ljubljanski škof Tomaž Hren, ki je za nakup gradu najel posojilo v kartuzijanskem samostanu v Žicah. Uredil je kapelico v gradu, ki pa je kmalu zgorela po udaru strele. Zato se je odločil za gradnjo loretske kapele na Gradišču, kjer stoji danes Frančiškanski samostan.